Up Glömda rum » Utomlands » Tyskland » SperenbergFlugplatz Slideshow

Det här skogsområdet användes ursprungligen av den preussiska armén. Efter bildandet av Tyskland fortsatte det vara en militär prov/test-plats och även en utbildningsplats för järnvägspionjärer, gissar att det hela sedan avvecklades efter första världskriget.

I början av andra världskriget användes området återigen som en militär anläggning för testning och utveckling, och var den första plats där Wernher von Braun testade sina raketer, innan forskningen flyttades till Peenemünde.

Området intogs av Röda armén maj 1945 varefter det övergavs, men senare användes det som övningsområde av både den sovjetiska och östtyska armén.

I slutet av 1950-talet började den sovjetiska armén leta efter en plats där man kunde anlägga ett militärt flygfält lämplig för de tunga transportplan som arméns logistikförband hade. Efter mycket dividerande med DDR så beslutade man att anlägga flygfältet vid Sperenberg. Anläggningen växte sedan till en mindre Sovjetisk stad med omkring 5.000 invånare. (Mycket av "staden" finns kvar, men vi kunde bara konstatera att den var välbevakad...)

Den 3 oktober 1990 upphörde Östtyskland att existera som stat och blev en del av Förbundsrepubliken Tyskland. Enligt det så kallade två plus fyra-fördraget från september 1990 mellan USA, Sovjetunionen, Frankrike, Storbritannien samt Västtyskland och DDR stannade de sovjetiska trupper kvar i östra Tyskland fram till 1992 när Östtysklands avvecklande var fullbordat.

Innan man återlämnade flygplatsen till Förbundsrepubliken Tyskland så var en av händelserna där 1991, att efter utfärdandet av en Tysk arresteringsorder på före detta statschefen i Östtyskland, Erich Honecker, att han tillbringade sin sista kväll (för den gången) på tysk mark vid just Sperenberg innan han flögs till Moskva nästa dag där han fått politisk asyl.

När det nya Ryssland (OSS) inte längre ville bevilja Honecker politisk asyl utlämnades han 1992 till Tyskland. Där ställdes han inför domstol anklagad för att vara ansvarig för mördandet av de hundratals människor som, i samband med flyktförsök, miste livet längs den tysk-tyska gränsen. Efter att tysk domstol 1993 släppt Honecker på grund av hälsoskäl, flyttade han tillsammans med sin fru Margot Honecker till dottern i Chile där han i maj 1994 avled i levercancer.

Vad ska det bli av Sperenberg? Det verkar som om själva flygfältet ägs av delstaten Brandenburg, lite knepigt hitta in, men, men det går. Det gamla regementsområdet/Sovjetstaden verkar ha privat ägare, och i inget av fallen så går det hitta några tydliga planer. Hursomhelst kul besöka denna historisk intressanta plats!


IMG_7164
IMG_7165
IMG_7172
IMG_7173
IMG_7176
IMG_7180
IMG_7182
IMG_7189
IMG_7194
IMG_7200
IMG_7201
IMG_7202
IMG_7206
IMG_7211

14 Bilder | Startsidan för Glömda rum | Glömda Rum på Facebook | Skapad av JAlbum & Chameleon | Hjälp


© benkar.se Det är inte tillåtet att kopiera och fritt publicera bilder från detta galleri, varken i tryckt form eller på internet, men länka gärna till bildgallerier :-)